Hoewel de maatregelen om het coronavirus onder controle te krijgen, versoepeld zijn, keert nog niet iedereen terug naar het gewone werkleven. Afstand houden en een opgevoerde hygiëne zijn noodzakelijk. Maar hoe doen we dat in de praktijk? De impact is groter dan velen vermoeden.

Het begint al bij het onthaal. Daar kunnen we in een plexischerm voorzien aan de ontvangstbalie, al dan niet met een doorgeefsleuf onderaan. Heeft u wachthoeken, dan moeten we daar desnoods een aantal stoelen en zetels weghalen. Ten slotte moeten we een wachtafstand markeren op de grond.

Kan er in de hal en de wandelgangen eenrichtingsverkeer worden toegepast of niet? In dit laatste geval moeten we misschien uitwijkzones markeren, waar mensen mekaar kunnen kruisen.

In de kantoren zelf zijn de meeste werkeilanden ruim genoeg om de aanbevolen afstand van 1,5 m tussen personen te respecteren. Toch kan het nuttig zijn extra afstand te creëren en veiligheidsschermen te plaatsen. Zijn de werkeilanden toch te klein, dan moeten werkplekken worden opengelaten en schermen worden geplaatst.

Andere mogelijkheden: slechts één kant van een werkeiland gebruiken, de combinatie van werkeilanden en kasten herschikken, … Hou daarbij rekening met de bekabeling.

In een eerste fase kan een beperkte ingreep volstaan omdat een aantal werknemers nog van thuis werkt. Een volgende fase vergt misschien een grondige ingreep.

Probeer bij dit alles de werkomgeving ook voldoende aantrekkelijk te houden voor uw medewerkers. Een goede balans vinden tussen veilig en comfortabel werken, is de uitdaging. Vergeet ook niet om regelmatig de werkplekken te ontsmetten.

Nnof kan u zowel met advies als met materiaal helpen bij de inrichting van uw coronaproof kantoor.

De nieuwe vestiging voor de middelbare afdeling van de Steinerschool in het centrum van Brussel werd deels met gerecycleerde materialen afgewerkt. Ze kwamen van de WTC II-werf aan het Noordstation.

Vastgoedeigenaar Befimmo bouwt de WTC I- en II- torens er om naar een complex met kantoren, hotel, horeca en handelszaken. Bij die operatie werd heel wat oud materiaal verwijderd. Een deel daarvan is naar Nnof gegaan voor de aanmaak van circulaire meubels, en een ander deel kreeg een bestemming in de nieuwe Steinerschool. Het ging onder meer om 120 meter kabelgoot, 60 TL- lampen, bijhorende elektriciteitskabels en palen voor het plaatsen van wanden.

De circulaire logica liet dus toe het afval op de werf proactief te verminderen. Het toevoegen van de verschillende levenscycli aan de levensloop van producten is immers essentieel in deze gedachtengang.